Mats

 

Steg 1, hunden sövd

tikop1

Tiken är sövd med en injektion av propofol, samma substans som ofta används för att söva människa. Två olika substanser med smärtstillande ges som injektioner, och tiken får kontinuerligt dropp under hela operationen. Narkosen underhålls med gas (isofluran) tillsammans med syrgas genom en tub i halsen för bästa säkerhet.

På stereon spelas nästan alltid Blackmore's Night när jag gör bukingrepp på hund. Musiken hjälper mig att fokusera, och det är väldigt vanligt att kirurger har sin egen favoritmusik när de opererar.

 

Steg 2, öppning

tikop2

Ett snitt precis i mitten av buken läggs från strax nedanför naveln och cirka 20 cm bakåt, lite grand beroende på storleken på hund. Tre lager ska passeras innan det är öppet in till bukhålan; huden, underhuden och bukhinnan. Ytliga kärl i huden kan blöda lite grand, som synes på bilden.

 

 

 

 

 

 

Steg 3, ligering av äggstocksligament

tikop3

Ena livmoderhornet är upplyftat ur buken, nu knyter (ligerar) jag av ligamentet mellan äggstock och njure, samt blodkärlet med en speciell tråd som kommer att lösas upp efter några veckor. Den blå pilen pekar på äggstocken som på tik ligger inbäddad i fett. De röda pilarna pekar på livmoderhornet, som ser ut som en tjock daggmask.

I det här fallet är det en tik med en lättare livmoderinflammation. På en frisk tik är livmodern ungefär hälften så tjock. En tik med en allvarlig inflammation kan ha en livmoder som är tjock som en falukorv och fylld med var.

 

Steg 4, inspektion av äggstock

tikop4

Äggstocksligamentet är avklippt. Fettet öppnas och äggstocken inspekteras för att man ska vara helt säker på att ingen vävnad lämnats kvar. Missar man att det finns något av äggstocken kvar kommer tiken att fortsätta löpa.

 

 

 

 

 

 

 

Steg 5, äggstocksligamenten avklippta

tikop5

Bägge äggstocksligament är nu ligerade och avklippta. Livmoderhornen möts längst bak i livmoderhalsen som pilen pekar på. Bilden är tagen framifrån och bakåt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Steg 6, ligering av livmoderhals

tikop6

Livmoderhalsen ligeras och hela livmodern med äggstockarna i änden av varje horn klipps bort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steg 7, dags att sy ihop

tikop7

Alla tre lager sutureras (sys) var för sig. På bilden är det bukhinnan som sys ihop med tråd tillverkad av polyglykolsyra som kommer att lösas upp efter några veckor. Efter det väntar underhuden som sys ihop med samma tråd.

Det är viktigt att vara noggrann när man syr ihop bukhinnan, annars kan den spricka och ett bråck kan uppstå. Detta ska inte få hända, och beror nästan alltid på oskicklighet från kirurgens sida, försåvida inte husse och matte låtit tiken springa och leka obehindrat veckorna efter operationen.

 

 

Steg 8, hudens tur

tikop8

...och till sist huden. Den syr jag oftast med tråd som inte löses upp utan tas bort efter 10 dagar då såret har läkt. Då brukar resultatet bli bäst.

 

 

 

 

 

 

 

 

Steg 9, allt klart

tikop9

Operationen är färdig och det är strax dags att vakna. Just denna tiken hade även en juvercysta som togs bort samtidigt, det är därför hon även har ett sår på höger sida av bröstkorgen.

När tiken vaknat och allt ser bra ut kan kirurgen och narkossköterskan unna sig en kopp nybryggt kaffe!

 

 

Kastrering av tik

I Sverige börjar det bli allt mer vanligt att kastrera tikar. Tidigare var det mest då tiken blev sjuk i livmoderinflammation som ingreppet gjordes.

Fler och fler upptäcker fördelarna med att ha en kastrerad tik - de löper inte mer, risken för juvertumörer minskar och risken att drabbas av livmoderinflammation försvinner helt. I vissa raser såsom Golden Retriever och Rottweiler är det i princip varannan tik som får inflammation i livmodern någon gång i livet, en sjukdom som är dödlig om den inte behandlas i tid. Men det är inte bara dessa raser som drabbas, det kan hända alla tikar.

Hos oss lämnas hunden på morgonen strax efter kl 8. Då ska den vara fastad sedan 12 timmar, alltså ingen mat, men vatten får den dricka. Operationen sker på förmidagen, och den får gå hem så snart den vaknat och är stadig på benen. Min åsikt är att hunden mår bäst av att få komma hem så snart som möjligt, av flera skäl. Det främsta skälet är att nästan alla hundar kan stressa upp sig efter att ha vaknat upp ur en narkos på en främmande plats. På större djurkliniker får de ofta sitta i burar i timmar och vara oroliga och gnälla och skälla, innan de får gå hem. Det försöker vi förhindra i möjligaste mån, av omtanke om hunden. Det vanligaste är att de går hem någon gång efter lunch vid 13-14-tiden.

Liksom vid alla sövningar och operationer finns det risker med att kastrera en tik. Dock ska sägas att risken att det ska hända något är betydligt mindre vid kastrering av frisk tik gentemot en som har livmoderinflammation och måste opereras akut. Som tur är är det dock mycket sällan något inträffar.

På bilderna till vänster kan du se steg för steg hur man går tillväga vid en kastrering. Kanske har du funderat på att låta kastrera din tik, och kan då se vad som väntar. Eller också har du redan fått ingreppet utfört på just din hund, och kan se vad som egentligen skedde i operationssalen.

/Mats

Foto: Ingela Persson ©2009

Text: Mats Österholm ©2009

Ingen av bilderna, texten eller delar därav, får användas i något sammanhang utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.